zad
adam: wiedząc, że funkcje sinx oraz cosx mają okres równy 2π, udowodnij, że funkcja tgx ma okres π
28 mar 20:15
Jack:
skoro funkcja jest okresowa, to f(x) = f(x+T) dla jakiegoś T∊ℛ
+
musimy udowodnic, ze tg(x) = tg(x+π)
| | tg(x)+tg(π) | | tg(x)+0 | |
tg(x+π) = |
| = |
| = tg(x) |
| | 1−tgx*tgπ | | 1−0 | |
28 mar 22:56
Jack: aaa, to miało być za pomocą sinx oraz cosx.
hmm...
28 mar 22:58
Jack:
skoro sinx i cosx maja okres 2π to
sin(x) = sin(x+2π)
cos(x) = cos(x+2π)
zatem
| | sin(x) | | sin(x+2π) | |
tg(x) = |
| = |
| = tg(x+2π) |
| | cos(x) | | cos(x+2π) | |
c.k.d
28 mar 23:24
Adamm: nie udowodniłeś tego co trzeba było
28 mar 23:25