kombinatoryka
Alek: Ile jest liczb dziesieciocyfrowych zawierajacych cyfry ( 0,1,3,4,5) takich zeby suma
cyfr wynosila 5 ?
28 mar 19:59
Mila:
1) 50...0 − jedna liczba
2) 4||10...0 lub 1||40...0
| |
=9 liczb w obu przypadkach |
| |
3) 3||110...0
4) 1||310...0
9*8=72 liczby
−−−−−−−−−−−−−
1+2*9+36+72=127 liczb
28 mar 20:18
Pytający:
Milu, jeszcze pięć jedynek.
28 mar 20:25
Lech: | | 9 ! | |
Dla pieciu jedynek bedzie mozliwosci = |
| = .... |
| | 4 ! * 5 ! | |
28 mar 20:55
Mila:
Dziękuję

Jednak coś zgubiłam, ale
Alek nie szuka?
28 mar 21:01