pomocyy
Ola: Cenę pewnego artykułu najpierw dwukrotnie obniżono za każdym razem o 40%, a następnie
podniesiono za każdym razem o 40%. Chcąc sprzedawać ten artykuł po wyjściowej cenie należałoby
obecnie podnieść jego cenę o p%. Zakoduj cyfrę dziesiątek, jedności i pierwszą po przecinku
rozwinięcia dzięsiętnego liczby p.
Próbowałam robić sama i wyszedł mi zły wynik. Najpierw zrobiłam podwójną obniżkę i wyszło mi
28 mar 19:29
Ola: gdy x − cena początkowa
28 mar 19:31
Pytający:
x // cena pierwotna
(1−0,4)*x=0,6x // cena po pierwszej obniżce
(1−0,4)*0,6x=0,36x // cena po drugiej obniżce
(1+0,4)*0,36x=0,504x // cena po podwyżce
(1+0,4)*0,504x=0,7056x // cena po drugiej podwyżce
Proporcja wynikająca z treści:
100% −−− 0,7056x
(100+p)% −−− x
28 mar 20:50
Ola: dziękuję bardzo!
28 mar 21:32
Eta: Stanowczo za dużo tego pisania

0,6*0,6*1,4*1,4c*p=c
p=1/0,7056 =1,41723
cenę należy podnieść o 41,72%
28 mar 21:36