suma szeregu
pjn: Wyznacz sumę szeregu o ciągu sum częściowych Sn, gdzie:
| | 5−3n−1+2*7n+2 | |
Sn= |
| |
| | 7n+1−4*3n | |
28 mar 17:30
Blee:
lim S
n = ...
28 mar 17:32
grac: Żeby policzyć z tego sumę muszę najpierw doprowadzić do takiej postaci, żeby część wyrazów się
skracała, ale nic mi nie wychodzi.
28 mar 17:36
ite:
| | 5−3n−1+2*7n+2 | |
Sn= |
| |
| | 7n+1−4*3n | |
| | 5−3n−1+2*73*7n−1 | |
Sn= |
| |
| | 72*7n−1−4*3*3n−1 | |
| | 5−3n−1+686*7n−1 | |
Sn= |
| |
| | 49*7n−1−12*3n−1 | |
i teraz dzielisz licznik i mianownik przez 7
n−1
→14
28 mar 18:04
jc: Od razu dzielimy.
| | 5/7n−(1/3)(3/7)n +2*72 | |
Sn= |
| →14 |
| | 7−4(3/7)n | |
28 mar 18:29