Wybierz właściwe odp
Reinte: Wielomian w(x)=[x5−3x4+4]2000 z dzielenia przez wielomian
a (x−1)(x+1) daje resztę równą 21999(x+1)
b x+1 daje resztę która jest liczbą dodatnią
c x−1 daje resztę która jest liczbą nieparzysta
d x−3 daje resztę która jest liczbą podzielną przez 3
28 mar 16:47
annabb: A
28 mar 16:55
Reinte: tylko a ?
28 mar 17:03
annabb: Żadna
28 mar 17:09
annabb: Myślałam że musi jakaś więc jak odpadły tamte to zostało ale też mi się nie podoba
28 mar 17:11
annabb: Chyba jednak a będzie na tak
28 mar 17:16
Blee:
x5 − 3x4 + 4 = (x+1)(x4 − 4x3 + 4x2 −4x +4) =
= (x+1)(x4 − x3 −3x3 + 3x2 +x2 − x −3x + 3 +1) =
= (x+1)[(x−1)(x3 −3x2 +x −3) + 1] =
= (x+1)[ (x−1)(x−3)(x2+1) + 1]
(b) i (c) odpadają
(d) (x+1) = (x−3) + 4 ... więc też odpada
więc zostaje jedynie (a) jako możliwe.
28 mar 17:41