Procenty
Łukasz : Bardzo prosze o wytlumaczenie tego zadania
a) Naklad gazety zwiekszono 4 krotnie
O ile procent zwiekszono naklad gazety ?
b) We wrzesniu sprzedaz byla 10 −krotnie wyzsza niz w sierpniu
O ile procent zmalala sprzedaz we wrzesniu z porownaniu z sierpniem ?
c) Chlopiec wyslal w sytczniu o 150% sms−ow wiecej niz w grudniu
Ile razy wiecej wyslal sms−ow w styczniu
d) W pewnej restauracji jest 0 40% dan polskich wiecej niz wloskich
Jaki procent wszystkich dan w tej restauracji stanowia dania polskie ?
28 mar 15:01
annabb:
o 300%
o 900%
2,5raza
28,6%
28 mar 15:46
the foxi:
Tak się zastanawiam, czy w b) nie powinno być −900%?
28 mar 15:47
annabb: No tak wzrosła.. czyli zmalała o −900
28 mar 16:06
Łukasz : jednak prosilem o nie same wyniki tylko o wytlumaczenie dlaczego wlasnie tyle .
28 mar 16:11
annabb: 4x−x=3x a 3 to inaczej 300%
28 mar 16:16
Łukasz : Przepraszam ale dopiero teraz zobaczylem
w b) ma byc ... 10 krotnie nizsza . niz ....
28 mar 16:18
28 mar 16:19
Łukasz : czyli naklad byl na poczatku x i zwiekszono 4x to zwiekszono naklad o 300%
28 mar 16:21
Łukasz : A jak b i c i d)?
28 mar 16:24
28 mar 16:29
annabb: C)
x+150%x =x+1,5x=2,5x
28 mar 16:34
annabb: D)
x−wloskie
1,4x −polskie
1,4x/2,4x = 0,58=58%
28 mar 16:38
Łukasz : Dziekuje ślicznie .
28 mar 16:46
Łukasz : annabb w d mam w odpowiedzi 37,5%
28 mar 16:50
Łukasz : Chyba znowu jest blad bo ma byc tak jest o 40% wiecej ... to 0 chyba zmylilo .
jesli tak to przepraszam
28 mar 17:01
Łukasz :
28 mar 17:08
Łukasz : x wloskie
x+0,4 polskie
Jak to teraz mam obliczyc?
28 mar 17:14
annabb: X+0,4x to polskie i tak jak wyżej
28 mar 17:15
Łukasz : Zostawie to nic z tego nie rozumien .
28 mar 17:23