prawdopodobieństwo
mamama: Oblicz P(A/B) jeśli P(AuB)=47 i P(B)=12.
Czy tutaj nie jest przypadkiem za mało danych żeby to rozwiązać?
28 mar 15:00
Lech: Czy to jest prawdopodobienstwo warunkowe , jezeli tak to powinno byc napisane
P( A|B )
28 mar 15:03
mamama: wydawało mi się że jest to prawdopodibieństwo różnicy zbiorów, ale rzeczywiście powinno być
wtedy P(A\B).
Co nie zmienia faktów, że zarówno do obliczenia prawdopodobieństwa różnicy zbiorów jak i
prawdopodobieństwa warunkowgo mamy za mało danych. Czy się mylę?
28 mar 15:09
ite:
do obliczenia prawdopodobieństwa różnicy zbiorów P(A\B) wystarczy to co jest
28 mar 15:26
mamama: to w jaki sposób to policzyć?
28 mar 15:43
ite:
jest taki wzór, który pomaga obliczyć prawdopodobieństwo różnicy zbiorów
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)=P(A∩B')
najpierw skorzystamy ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zbiorów
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(AUB)−P(B)=P(A)−P(A∩B)
i teraz ten pierwszy wzór
P(AUB)−P(B)=P(A\B)
28 mar 15:51
mamama: jasne, dzięki.
28 mar 15:59
Adamm: P(A)=P((A∩B)∪(A∩B'))=P(A∩B)+P(A∩B') bo (A∩B)∩(A∩B')=∅
28 mar 16:02