Zalozenia do kwadratowego równania tryg
Pawiuszek:

Dla jakich wartości parametru m równanie sin
2x+sinx+m=0 ma rozwiązania
Wiem ze sinx= t
t
2+t+m=0
p=−0.5
I w Ksiazce w odp jest ze pierwsze zalozenie to delta=0 Rozumiem to w ten sposob ze jakby
uwzglednia to tą sytuacje, że jedno ramie jest poza dziedziną sinusa
To się zgadza. Natomiast drugi warunek to delta>0 i f(1) >=0 Tutaj jak gdyby mamy gwarancje ze
bedzie miejsce zerowe lecz blisko 1 natomiast nie wiemy co sie bedzie dzialo przy lewym
ramieniu. Nie powinno być też ze f(−1)>=0? Bo jesli przeciecie lewego ramienia bedzie <−1 to
przeciez uwzglednia to warunek delta=0. Dobrze myśle ? Help
28 mar 14:56
Pawiuszek: jest juz okej ogarnalem wystarczy f(1)>=0 oraz delta =0
28 mar 15:21
PW: Nie należę do Czcicieli Nieśmiertelnej Delty, więc spróbuję bez Niej.
| 1 | |
Jeżeli m> |
| , to rozwiązań nie ma (lewa strona jest nieujemna, a prawa ujemna). |
| 4 | |
| 1 | | 1 | |
Jeżeli m= |
| , to rozwiązaniami są x, dla których sinx+ |
| =0 (istnieją takie x). |
| 4 | | 2 | |
| 1 | |
Dla m< |
| prawa strona jest dodatnia, a więc istnieją rozwiązania (1): |
| 4 | |
|sinx+0,5|=
√0,25−m
sinx+0,5=−
√0,25−m lub sinx+0,5=
√0,25−m
sinx=−05−
√0,25−m lub sinx=−0,5+
√0,25−m
pod warunkiem, że prawa strona ostatnich równań "nadaje się na sinx", czyli należy do
przedziału <−1, 1>.
Musiałoby więc być:
i
−1<−05−
√0,25−m<1 lub −1<−05+
√0,25−m<1
0,5>
√0,25−m>−1.5 lub −0.5<
√0,25−m<1,5
To, że pierwiastek jest większy od liczby ujemnej, jest oczywiste. Pozostają więc nierówności
(2) i
0,5>
√0,25−m lub
√0,25−m<1,5
0,25>0,25−m lub 0,25−m<2,25
m>0 lub m>−2,
co w połączeniu z (2) daje
| 1 | | 1 | |
m∊(0, |
| ) lub m∊(−2, |
| ), |
| 4 | | 4 | |
czyli
| 1 | |
Odpowiedź: Równanie ma rozwiązania dla m∊(−2, |
| >. |
| 4 | |
28 mar 18:48
Mila:
II sposób
(*) sin
2x+sinx+m=0 ⇔
1) sin
2x+sinx=−m
f(x)=sin
2x+sinx wyznaczam zbiór wartości f(x)
sinx=t , t∊<−1,1>
f(t)=t
2+t parabola skierowana do góry
2) wsp.wierzchołka paraboli:
| −1 | | 1 | | 1 | |
tw= |
| ∊<−1,1> , f(t(− |
| )=− |
| − najmniejsza wartość f(t) |
| 2 | | 2 | | 4 | |
f(−1)=0, f(1)=2 − największa wartość f(t)
| 1 | |
Dla m∊<−2, |
| > równanie (*) ma rozwiązanie. |
| 4 | |
28 mar 20:12
PW: Podoba mi się ten II sposób
29 mar 10:47