Anna, Julia i Maria sprzedały gęsi, Anna była dłużnikiem Julii, Julia dłużnikiem
Endriu: Zad 6. Anna, Julia i Maria sprzedały gęsi, Anna była dłużnikiem Julii, Julia dłużnikiem Marii,
a Maria dłużnikiem Anny. Po sprzedaniu gęsi każda z nich zwróciła swój dług wierzycielce.
Najpierw Anna oddała Julii 25% pieniędzy otrzymanych za gęsi. Potem Julia zwróciła Marii 25%
kwoty otrzymanej za gęsi i od Anny. W końcu Maria oddała Annie 25% kwoty, którą otrzymała za
gęsi i od Julii.
Po wyrównaniu długów Anna miała 345 zł, Julia 300 zł, a Maria 315 zł. Ile pieniędzy za gęsi
otrzymała każda z nich?
28 mar 14:06
annabb: Za gęsi miały po 320zł każda
28 mar 16:01
Endriu: Dziękuje, ale rozchodzi mi się o obliczenia
29 mar 15:20
aniabb: no to policzmy
Anna ma a−1/4a + (....od M...) = 345
Julii zostało (j+1/4a)•3/4 =300 więc ta 1/4 co oddała to 3 razy mniej czyli 100zł
Maria zatem ma (m+100)•3/4 = 315 więc ta 1/4 co oddała to 3 razy mniej czyli 105zł
zatem Anna ma a•3/4+105 = 345 czyli a= 320 czyli oddała 80
toteż Julia j+80=400 czyli j=320
oraz m + 100 = 420 czyli m=320
29 mar 20:43
Endriu: jakoś jaśniej sie nie da?
31 mar 10:06
aniabb: to rozpisz jak rozumiesz to co już jest napisane ..
31 mar 17:24
aniabb: Julii zostało 3/4 • tego co miała za gęsi( j ) +od Anny( 1/4a ) = 300
czyli po tym jak dostała od Anny miała 300•4/3 = 400 zł
skoro miała 400zł i oddała marii 0,25%tego czyli 1/4 czyli oddała 100zł
zatem Maria miała (m) za gęsi + 100zł od Julii
po oddaniu długu zostało jej 3/4 tego czyli 3/4•(m+100) =315 zł
czyli po tym jak dostała od Julii miała 315•4/3 = 420 zł
skoro oddała Annie 0,25% tego czyli 1/4 czyli oddała 105zł
zatem z samych gęsi miała 420zł−100zł = 320zł
zatem Anna miała (a) za gęsi −1/4a dług dla Julii + 105zł od Marii =345zł
czyli 3/4a = 240zł czyli a= 320zł i tyle dostała za gęsi
a skoro oddała 0,25% tego czyli 1/4 czyli oddała 80zł
zatem Julia skoro miała 400zł w tym dostała 80zł czyli za same gęsi miała 320zł
31 mar 18:23