python sortowanie zlozone liczb
adad: PYTHON
witam, czym mógłbym posortować od najmniejszego do największego liste liczb zespolonych?
.sort() anie sorted() nie działa dla tych liczb, macie jakieś pomysły? wiem że to nie forum o
programowaniu
ale zapewne czesc z was sie na tym zna i moze potrafi pomoc
28 mar 13:45
jc: Jak porównujesz liczby zespolone?
Która z liczb 7+3i, 1+8i jest większa?
28 mar 14:32
adad: przykład z zadania:
[−2, 1 + 1j, 2 + 1j, 5 − 1j] −−−−−> [1 + 1j, −2, 2 + 1j, 5 − 1j]
28 mar 15:10
jc: Czyżby wg modułu? a co z liczbami 1+ j, 1 − j ?
28 mar 15:18
adad: wygląda na to że im dłuższy wektor reprezentujący liczbę w osi xy tym ''większa'' liczba czyli
pierwiastek
z kwadratów pojedynczych liczb (można w sumie pierwiastek usunąć bo stosuje sie do kazdej wiec)
28 mar 15:18
adad: własnie nie podano mi innych przykladow i sam nie wiem, moze traktuje sie to jak takie same
liczby
28 mar 15:19
jc:
t = [−2, 1 + 1j, 2 + 1j, 5 − 1j]
t.sort(key=lambda x: abs(x))
28 mar 15:28
jc: Nawet prościej
t = [−2, 1 + 1j, 2 + 1j, 5 − 1j]
t.sort(key=abs)
28 mar 15:29
adad: dzieki!
28 mar 16:15