Pierwiastki
Anastazja: Równania x2+ax+b i x2+bx+a mają ten sam pierwiastek a nierówna się b . Wyznacz pozostałe
pierwiastki równań
28 mar 13:38
ite:
x1, x2 − pierwiastki równania x2+ax+b=0 (zapisuje tak, bo w treści chodzi o równanie)
x3, x2 − pierwiastki równania x2+bx+a=0
z pierwszego równania (wzory Viete'a):
x1+ x2=−a
x1* x2=b
z drugiego równania:
x3+ x2=−b
x3* x2=a
−b− x3=−a−x1
x1* a=b*x3
masz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi, rozwiąż
x1=−b, x3=−a
28 mar 14:00
Adamm:
x2+ax+b−(x2+bx+a)=0
(a−b)x=a−b
x=1
pozostałe już prosto się wyznacza
28 mar 18:13