GRANICE Uzasadnij, że:
bluee:
lim (√4n2−20n+3−√4n2+12n−4)=−16
n→∞
28 mar 13:31
Blee:
| | a−b | |
lim √a − √b = lim |
| = ... i liczysz |
| | √a + √b | |
28 mar 13:47
bluee: lim
n→∞(
√4n2−20n+3−
√4n2+12n−4)=
| | 20 | | 3 | | 12 | | 4 | |
=limn→∞(√n2(4− |
| + |
| )−√n2(4+ |
| − |
| )= |
| | n | | n2 | | n | | n2 | |
=lim
n→∞(
√n2•4−
√n2•4=0
Co robię źle?
28 mar 13:49
Blee:
wszystko
28 mar 13:51
bluee: Tak myślałam
28 mar 13:52
bluee: Patrząc na wzór, który podałeś w liczniku wyjdzie −8n−1, ale co z mianownikiem. Nie można
wciągać sumy pierwiastków pod jeden pierwiastek.
28 mar 13:55
Blee:
√4n2−20n+3 + √4b2+12n−4 = 2n(√1 − 5/n + 3/4n2 + √1 + 3/n −1/n2)
−> 2n*(√1 + √1) = 2n*2 = 4n
28 mar 14:03
Janek191:
| | − 32 n + 7 | |
an = |
| = |
| | √4 n2 − 20 n + 3 + √4 n2 + 12 n − 4 | |
| | − 32 + 7n | |
= |
| |
| | √ 4 − 20n +3n2 + √ 4 + 12n − 4n2 | |
więc
| | − 32 +0 | | − 32 | |
lim an = |
| = |
| = − 8 |
| | √ 4 + √4 | | 4 | |
n→
∞
28 mar 14:19
bluee: Ale tam nie ma + jest − i tak po za tym wynik miał być −16.
28 mar 15:25
bluee: Może jest jakiś błąd w tym zadaniu ?

?
28 mar 16:06
Blee:
bluee popatrz jeszcze raz na przekształcenie które na samym początku napisałem
| | √a + √b | | a−b | |
√a − √b = (√a − √b)* |
| = |
| |
| | √a + √b | | √a + √b | |
28 mar 16:11
bluee: No tak, teraz już wiem skąd ten +. To będzie:
| −32n−7 | |
| , czyli granica będzie wynosi −8. |
| 4n | |
28 mar 16:22
Blee:
si
28 mar 16:24
bluee: No właśnie, a miała wynosić −16. Polecenie brzmi: udowodnij, że limn→∞... = −16.
28 mar 19:38
bluee: ?

?
29 mar 12:21