CIĄGI *ZADANIA Z GWIAZDKĄ*
bluee:
ZAD. 1
Ciąg (a
n) określony wzorem rekurencyjnym
a
n−a
n−1=n−1
| | n(n−1) | | 1 | |
dla dowolnego n≥2. Wykaż, że an= |
| + |
| dla n∊N+. |
| | 2 | | 2 | |
ZAD. 2
ZAD. 3
ZAD. 4
ZAD. 5
ford:
a
n−a
n−1 = n−1 dla n≥2
zauważmy że
a
2−a
1 = 1
a
3−a
2 = 2
a
4−a
3 = 3
a
5−a
4 = 4
a
6−a
5 = 5
...
a
n−a
n−1 = n−1
dodając to stronami mamy
(a
2−a
1)+(a
3−a
2)+(a
4−a
3)+(a
5−a
4)+(a
6−a
5)+...+(a
n−a
n−1) = 1+2+3+4+5+...+(n−1)
−a
1+a
n = 1+2+3+4+5+...+(n−1)
prawa strona to suma (n−1) wyrazów ciągu arytmetycznego b
n gdzie b
1=1, r=1, b
n−1=n−1
−a
1+a
n = S
n−1
| | b1+bn−1 | |
−a1+an = |
| *(n−1) |
| | 2 | |