CIĄGI *ZADANIE Z GWIAZDKĄ*
bluee:
Ciąg (an) określony jest wzorem rekurencyjnym:
a1=1
an+1=4an+6
Uzasadnij, że ciąg (bn)=an+2 przy n∊N+ jest ciągiem geometrycznym. Wyznacz wzór ogólny
ciągu (bn).
28 mar 12:19
Jerzy:
a1 = 1
a2 = 10
a3 = 46
a4 = 190
b1 = 3
b2 = 12
b3 = 48
b4 = 192
bn = 3*4n −1
28 mar 12:24
bluee: A da się to jakość rozpisać wzorem ?
28 mar 12:26
ford:
widać, że ciąg (a
n) ma same wyrazy dodatnie, stąd a
n>0 dla n∊N
+
| | bn+1 | |
udowodnię, że wyrażenie |
| } jest stałe |
| | bn | |
| bn+1 | | an+1+2 | | 4an+6+2 | | 4an+8 | |
| } = |
| = |
| = |
| = |
| bn | | an+2 | | an+2 | | an+2 | |
zatem (b
n) to ciąg geometryczny i q=4
a
1+1=4a
1+6
a
2=4*6=10
b
1=a
1+2=1+2=3
b
n=b
1*q
n−1
b
n=3*4
n−1
28 mar 12:31
bluee: Dzięki
28 mar 12:40