V ostrosłupa
fryk: Wiem, że to zadanie jest banalne, ale ni cholera mi nie wychodzi, tak jak ma być

Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6 cm. Kąt nachylenia krawędzi
bocznej do podstawy ma miarę 60 stopni. Jaką objętość ma ten ostrosłup?
8 lut 16:57
fryk: Pomóżcie proszę.
8 lut 17:02
fryk: Jest ktoś, na kogo mogę liczyć? Błagam, pomóżcie.
8 lut 17:14
fryk: Eh, jak ktoś będzie w stanie to zrobić, to proszę o pomoc do końca tego dnia.
8 lut 17:37
Kasia: a ile ma wyjść
8 lut 17:47
Kasia: wyszło mi 18√3 tyle ma wyjść?
8 lut 17:51
fryk: Tak!
8 lut 18:16
fryk: Mogę prosić o wytłumaczenie?
8 lut 18:17
Godzio: pomagam
8 lut 18:23
Godzio:

a=6
α = 60
o
| 2 | | 2 | | a√3 | | 6√3 | |
| hpodstawy = |
| * |
| = |
| = 2√3
|
| 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
H =
√3 * 2
√3 = 6
| | 1 | | a2√3 | | 1 | | 36√3 | |
V = |
| |
| * H = |
| * |
| * 6 = 18√3
|
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
jak czegoś nie rozumiesz to pisz
8 lut 18:28
fryk: Strasznie Ci dziękuję!
8 lut 18:32
pomocy pilne na jutro: pomocy W?
8 lut 18:36
pomocy pilne na jutro: pomocy W?
8 lut 18:37
fryk: ?
8 lut 18:38
pomocy pilne na jutro: który przykład jest równaniem oznaczonym które nieoznaczony a który sprzeczny
a 6y−2x=9
3y=x−6
b. 2y=x
x− 0.5 = 0
c. 2y+x = 3
y−1.5 =0.5x
8 lut 18:42
:): Godzio pomozesz!?
8 lut 18:43
pomocy pilne na jutro: halo jestes tam


?
8 lut 19:06