Granica ciągu
tak: Cześć, mam problem z taką granicą.
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak ją wyliczyć?
28 mar 01:08
Adamm: nie istnieje
28 mar 01:09
tak: @Adamm dobrze wiedzieć ale jak to udowodnić?
28 mar 01:12
Basia:
rozważ dwa podciagi:
| | 4k | | 4 | | 4 | | 1 | |
b2k = (−1)2k+1* |
| = − |
| → − |
| = − |
| |
| | 8k+1 | | 8+(1/k) | | 8 | | 2 | |
| | 4k−2 | | 4k−2 | | 4−(2/k) | | 4 | | 1 | |
b2k−1 = (−1)2k* |
| = |
| = |
| → |
| = |
| |
| | 8k−4+1 | | 8k−3 | | 8−(3/k) | | 8 | | 2 | |
to kończy dowód
28 mar 01:17
Adamm: a2k, a2k+1 − dwa podciągi
zauważ że dążą do innych granic
jest twierdzenie
jeśli ciąg ma granicę, to każdy z jego podciągów dąży do tej samej granicy
załóżmy że ciąg ma granicę, to granice podciągów a2k, a2k+1 są takie same
sprzeczność
zatem ciąg nie ma granicy
28 mar 01:20
tak: Dziękuję
28 mar 01:29