Określ czwarty wyraz ciągu (a_n) określonego wzorem rekurencyjnym
Garris: Witam.
Mam problem z tym zadankiem. Mam obliczy czwarty wyraz ciągu określonego wzorem rekurencyjnum.
| ⎧ | a1=0 | |
| ⎨ | a2 = π |
|
| ⎩ | an=cosan−1+cosan−2 | |
Trzeci wyraz to będzie:
a
3=cosπ
Czy się mylę? Mam problem ze zrozumieniem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
28 mar 00:41
Blee:
cosπ + cos0 = −1 + 1 = 0
28 mar 00:44
Garris: Cholera.
Moje niedopatrzenie.
Dziękuję
28 mar 00:45
aniabb: trzeci to cosπ+cos0 = −1+1=0
czwarty to cos0+cosπ = 1+(−1) = 0
28 mar 00:46