Ciągi
Michał: Dobry wieczór

Mam problem z tym zadankiem:
Oblicz sume wszystkich liczb dwucyforwych które:
są podzielne przez 4 lub są podzielne przez 6.
Nie wiem jak to zrobić, oczywiśćie mogę wypisać wszystkie zaznaczyć i zrobione.Ale szukam
madrzejszego sposobu.
Jedynie dodam że kombinuję z tym że połowa liczb podzielnych przez 2 w tym zakresie moze sie
dzielic przez 4, ze liczby podzielne przez 6 to takie które dzielą się przez 2 i 3.
Proszę o pomoc

Z góry dziękuję za zaangażowanie i pozdrawiam ciepło Michał
28 mar 00:08
aniabb: policz podzielne przez 4 i połowę tych podzielnych przez 6
28 mar 00:11
Basia:
podzielne przez 4:
12,16,.....,96 czyli 4*3, 4*4;....;4*24
jest ich 24−3+1 = 22
podzielne przez 6:
12;18;.....; 96 czyli 6*2, 6*3,......;6*16
jest ich 16−2+1 = 15
podzielne i przez 4 i przez 6 czyli przez NWW(4,6)=12
12,24,36,48,60,72,84,96
jest ich 8
n = 22+15−8 = 37−8 = 29
28 mar 00:15
Michał: Ok, Aniu ale skąd mam mieć pewnośc że to dokłądnie połowa, pokrywa się z zbioru liczb
podzielnych przez 4 z zbiorem liczb podzielnych przez 6?
| | a1+an | |
Bo chyba mogę sobie walnąć wzorekna sume np dla liczb podzielnych przez 6 Sn= |
| n z |
| | 2 | |
czego a
1=12 a
n=96
n to 100/6−10/6 i wiem że jest 15 liczb, ale które się pokrywają?
28 mar 00:15
Michał: Ooo Basiu super, dziękuję Ci bardzo

rozumiem licząc najmniejszą wspólną wielkrotnośc 4 i 6
wyznaczam ich wspólne dzielnniki! Genialne

Dzięki Ci bardzo

!
28 mar 00:17
Basia: pokrywają się podzielne przez 4 i przez 6 czyli podzielne przez 12
bo to najmniejsza wspólna wielokrotność
i nie jest to połowa; jakoś nie umiem sobie wyobrazić siedem i pół liczby
podzielnych przez 6 jest właśnie 15
28 mar 00:19
28 mar 00:20
Michał: Oczywiscie że nie Aniu!

I bardzo bym sie cieszył, gdyby tak nie było. Obawiam się jednak że
na mojej nieszczęsnej matuce, może się zdarzyć tak, że podadzą dajmy na to takie ogromne
przedziały, że zastanawaianie się nad logicznymi podziałami... Może być samobójstwem (if u
knwo what I mean). Dla tego chciałbym znać jakiś sposób jak sobie radzić w takiej a nie innej
sytuacji

I tak Basiu masz rację

wszystko smiga jak w zegarku. Dziękuję za rozpisanie dziewczyny <3
Jesteście super.
28 mar 00:25
Basia: wiem, że Ci chodziło o co drugą, ale jakoś nie wyszło
trzeba by opisać dwa przypadki,
poza tym już przy podzielnych np. przez 3 i przez 5 to już by była co trzecia z tych
podzielnych przez 5
i co jak reszta z dzielenia przez 3 wyjdzie 1, a co jak wyjdzie 2 (wiem, że to samo, ale to już
kłopot)
a NWW zawsze się sprawdza
28 mar 00:28
aniabb: przypominam że najczęstszym powodem oblewania matury jest przekombinowanie ...
mało kto wierzy, że zadania są tak proste, że aż banalne i próbuje na siłę zrobić z nich
elaborat.. zwłaszcza jak się nastawił że będzie trudno i pod górę i widzi tyle miejsca na
obliczenia, a policzył w 2 linijkach
28 mar 00:30
aniabb: Basiu

pytanie było o 4 i 6 i o dwucyfrowe ...

tak wiem, że schemat to schemat i sprawdza się zawsze ..
ale chciałam być niekonwencjonalna

przepraszam ..więcej nie będę

chociaż czasem przydałoby się żeby popatrzyli na zadania trochę inaczej niż do wzoru ...
bo obecnie to tak leci na potęgę, że aż strach się bać ...
28 mar 00:35
Michał: No i super, swoje teroie pozostawie zawsze zatem jako ostatnią deskę ratunku. Póki co muszę
pamiętać o tym NWW. Bo w sumie głupio się przyznać, ale korzystałem z tego pare miesięcy temu
licząc zadania z prawdopodobieństwa... tylko do tego czasu zapomniałem, że tak to działą

=) Fajnie by było Aniu gdybyś miała rację co do tej prostoty zadań, zwłaszcza myśląc o
rozszerzeniu (którego się podejmuje).
Może szczęscie dopisze, może Bóg pomorze i jakoś mi się uda
28 mar 00:35
aniabb: naprawdę nastaw się, że masz myśleć, a nie dużo liczyć
28 mar 00:38
Michał: Łatwo powiedzieć, wiesz pewnie jak to jest... Człowiek czasami jest nawet tego świadom że nie
ma co kombinować, co się stresować... ale organizm tego nie rozumie (jakaś taka reakcja
obronna). No ale rada oczywiście bardzo cenna dziękuję.
No to raz jeszcze

dzięki za rozmowę, rady, pomoc. Ja uciekam spać, życzę dobrej nocki i
miłej środy! Pa
28 mar 00:41
Basia: Aniu bądź niekonwencjonalna

Masz bardzo fajne pomysły i to jest cenne.
A bardzo wiele Twoich rozwiązań jest super
28 mar 01:20
annabb: Dzięki
Basiu
28 mar 01:57