pomoccy
Nadiii: Dane są zbiory A=(−∞; − 3> u <2;7) i B= (−5;1) u (2;∞). Ile liczb całkowitych należy do zbioru
A\B'?
Nie wiem, czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że B'=(−∞;−5> u <1;2> i wtedy A\B'= (3;7) i
wychodzą 4 liczby całkowiite, ale odpowiedz jest inna i nie wiem gdzie robie błąd :c pomocyy
27 mar 23:24
Basia:
B' dobrze, ale A\B' = (−5; −3)∪(2;7) i jest tam pięć liczb całkowitych: −4; 3,4,5,6
27 mar 23:37
Basia: pomyłka
A\B' = (−5;−3>∪(2;7) i jest tam sześć liczb całkowitych; jeszcze −3
27 mar 23:39
PW: Zapisując B' pominęłaś(ąłeś) przedział (2,+∞).
Dobrze jest takie zbiory narysować na osi (różnymi kolorami), wtedy lepiej widać.
Jeszcze lepiej byłoby zauważyć, że
A\B' = A∩B
(A\B' to zbiór elementów należących do A i nienależących do B', a więc należących do A i
należących do B).
27 mar 23:45
Nadiii: Masz rację, dzięki wielkie
27 mar 23:46
Nadiii: @PW przecież w B jest już przedział (2;∞) więc chyba nie należy on juz do B'?
27 mar 23:47
PW: Wycofuję pierwsze zdanie, spojrzałem gdzie indziej.
27 mar 23:48