Funkcja kwadratowa
Ewa: Funkcja kwadratowa osiąga największą wartość −6 dla x=2. Do wykresu tej funkcji należy punkt
A=(−1,−3). Wyznacz wzór trójmianu w postaci ogólnej. Proszę o dokładne wytłumaczenie. Z góry
dziękuję
27 mar 22:34
Basia:
niemożliwe; funkcja, którą opisałaś nie ma wartości największej
jak −6 może być wartością największą skoro dla x=−1 mamy wartość −3 ?
p = 2
q = −6
f(x) = a(x−2)
2 −6
−3 = a(−1−2)
2−6
3 = 9a
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| (x−2)2 − 6 = |
| (x2−4x+4) − 6 = ................ |
| | 3 | | 3 | |
dokończ
27 mar 22:40