Przekroje
Janek: Kwadrat ABCD o boku długości a jest podstawą ostrosłupa ABCDS. Krawędz boczna AS
ma również długość a i jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Ostrosłup ten przecięto
płaszczyną przechodzącą przez wierzchołek A i prostopadłą do krawędzi CS. Oblicz pole
otrzymanego przekroju.
Będzie to deltoid jak się nie mylę, jedna przekątna policzyłem z pół trójkątów i otrzymałem :
√6/3 *a
Jak drugą przekątna wyliczyć

Czy ona będzie będzie połowa przekątnej podstawy?
Mila:

GF||DB
AE⊥SC, |SB|=a
√2
1)
|SC|
2=a
2+(a
√2)
2=3a
2
|SC|=a
√3
| | 1 | | a√3 | |
PΔSAC= |
| *|SC|*|AE|= |
| *|AE| |
| | 2 | | 2 | |
2) W ΔAES:
| | a√2 | |
|SF|= |
| − Punkt F jest w połowie SB |
| | 2 | |
3)
Pewnie jest jeszcze inny sposób zauważenia tego faktu.
4)
============
JUtro popatrzę, jeśli to będzie kogoś interesowało.