Kwadrat ABCD.
Gosiag: Dany jest kwadrat ABCD. kolejne wierzchołki tego kwadratu mają współrzędne A= (−1,2), B=(4,−3).
Wyznacz współrzędne punktu C.
Proszę o wytłumaczenie zadanie.
27 mar 21:51
Basia: policz współrzedne i dłudość wektora AB→
potem szukaj takiego punktu C(x,y) aby:
1. BC→ ⊥ AB→
2. |BC| = |AB|
są też inne sposoby
27 mar 22:00
Ha ha ha:
Wystarczą współrzędne wektora AB, długość nie jest potrzebna, ha ha ha
27 mar 22:28
jc:
B−A=(5,−5), wektor prostopadły o tej samej długości (5,5) lub przeciwny do niego.
C=B+(5,5)=(9,2),
D=A+(5,5)=(4,7)
27 mar 22:55
Eta:

lub C(−1,−8) i D(−6,−3)
27 mar 23:02