matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż
jnsdbhf:
Określ dla jakich wartości m i k wielomiany P i W są równe gdy w(x)= (2x−1)
2
−3x(x−1) p(x)=kx
2
−x+m
8 lut 16:55
art258:
(2x−1)
2
− 3x(x−1)=kx
2
−x+m 4x
2
−4x+1−3x
2
+3x=kx
2
−x+m x
2
−x+1=kx
2
−x+m czyli k=1 m=1
8 lut 17:09