,mAti: najdluższa cieciwa okregu ma 20 cm.Jaka dlugość ma promien tego okregu

prosze o pomoc
13 lis 18:25
Mycha: najdluzsza cieciwa to srednica. promien musi miec wiec polowe z srednicy czyli r=10cm
13 lis 18:32
%25252CmAti: aha

\
a jak oblicczyc okrag ma promien dlugosci 4 jaka dl ma cieciwa
13 lis 18:34
Mycha: najdluzsza cieciwa

najdluzsza to srednica czyli 2r czyli 8
13 lis 18:35
%252525252CmAti: tnz.jest rysunek i jest okrag a w nim tak jakby trojkat i 60 stopni
13 lis 18:39
Mycha: jezeli trojkat ma 60 stopni przy srodku okregu to znaczy ze jest rownoboczny. wiec ta
cieciwa jest rowna dlugosci promienia czyli 4
13 lis 18:41
%252525252525252CmAti: czyli cieciwa ma tyle samo co promien

eh dziwne
13 lis 18:43
coco:
wiem oco biega
sin 30
0 = k/r gdzie k ---połowa tej cięciwy
k = 4 *1/2 k =2 cm więc cała cieciwa = 4cm

13 lis 18:45
Mycha: rozumiesz skad to sie wzielo

ogolnie cieciwa moze miec dlogosc od 2r do 0
Ty masz tam trojkat ktory tworza dwa promienie i cieciwa. Kat pomiedzy promieniami wynosi
60
o stad katy przy podstawie czyli Twojej cieciwie tez wynosza po 60
o, czyli jest to
trojkat rownoboczny i wszystkie ramiona w trojkacie sa sobie rowne

rozumiesz
13 lis 18:47
%2525252525252525252CmAti: eh tutaj sie mozna wiecej nauczyc niz na lekcji mm,,
13 lis 18:47
%252525252525252525252CmAti: nommm no,
13 lis 18:48
coco:
ta cięciwa to bok sześciokąta wpisanego w koło ,bo kat 60
0
czyli równa jest r i tak wyszło


!( to drugi sposób na obliczenie

wybierz ,który wolisz


13 lis 18:48
%25252525252525252525252CmAti: : Jak nazywamy prosta ktora ma z okregiem dokladnie jeden punkt wspolny
13 lis 18:48
coco: Cieszymy sie bardzo

! bo my pomagamy za frico z SERCA

13 lis 18:50
13 lis 18:50
Mycha: styczna
13 lis 18:51
13 lis 18:51
Mycha: w dodatku zawalam wlasna nauke

hehe

ale to jest o wiele ciekawsze
13 lis 18:52
13 lis 18:53
%2525252525252525252525252CmAti: a jak obliczyc jesli jest okrag a w nimΔ kat na gorze ma miare 94 stopni a szukany jest α
13 lis 18:53
%252525252525252525252525252CmAti: sadze ze jesli ja bym byl taki kumaty z matmy robil bym to samo
13 lis 18:55
%25252525252525252525252525252CmAti: sadze ze jesli bym umiala tak dobrze matme to tez bym pomagala inny
ale jest jak jest
13 lis 18:56
coco:
Mam nadzieje ,że w inny sposób pomagasz potrzebujacym

?

13 lis 18:56
Mycha: jest to trojkat rownoramienny, czyli katy przy podstawie sa takie same (przy cieciwie).
rozumiem ze tam jest to α

wiec suma katow w trojkacie wynosi 180,"wykorzystalismy" juz 94, wiec zostalo nam
180-94=86
dzielimy na 2 bo musimy "obdzielic" po rowni katy przy podstawie

86/2=43
α=43
o
13 lis 18:57
%2525252525252525252525252525252CmAti: nom np w polskim
eh tam to kumam
13 lis 18:57
13 lis 18:58
%252525252525252525252525252525252CmAti: juz wiem czemu mi zle wychodzilo bo nie dzililem na 2
13 lis 18:59
%25252525252525252525252525252525252CmAti: a jesli jest rowniez Δ w okregu ale 84 jest po za okregiem to w ten sam sosob liczymy
13 lis 19:01
%2525252525252525252525252525252525252CmAti:
13 lis 19:03
Mycha: jak poza okregiem
13 lis 19:03
%252525252525252525252525252525252525252CmAti: nom okrag jest i w nimm trojkat i jest kreska 84 nie w trojkocie
13 lis 19:05
Mycha: ale nie wiem tez za bardzo gdzie.. nie umiem sobie tego wyobrazic

w ktorym miejscu
jest ta kreska

w ktorym miejscu jest ten kat

nie widze tego...
13 lis 19:07
%25252525252525252525252525252525252525252CmAti: juz wiem dziekuje bardzo
13 lis 19:08
coco:
Wierzchołek kąta w środku okregu a ramiona to promienie

!
to tak jakbyś wykroiła kawałek tortu (okrągłego oczywiście

tenkąt przy rozku tego kawałka

! (mniamm smacznego

juz wiesz
13 lis 19:28
coco: Mycha ale jej chodzi o kąt środkowy = 60
0
13 lis 19:30
Daniel: 10 bo najdłuższa cieciwa to średnica a promien = poławwa średnicy czyli 10cm
13 lis 19:38
jaa: 10

!
23 lis 14:50
Cheaterka: Każda średnica ma co
25 mar 19:05
Cheaterka: Odpowie mi ktoś dzisiaj prosze
25 mar 19:07
Cheaterka: Halo
25 mar 19:18