Oblicz
Tomasz : Oblicz ósmy wyraz ciagu geometrycznego, jeżeli wiadomo, że jego drugi wyraz jest rowny −4 a
piąty wyraz jest rowny −1/2
27 mar 21:09
Janek191:
a
2 = a
1*q = − 4
więc
| a5 | | 1 | | 1 | |
| = q3 = |
| ⇒ q = |
| |
| a2 | | 8 | | 2 | |
oraz
a
1 = − 4 : 0,5 = − 8
zatem
| | 1 | | 1 | |
a8 = a1 *q7 = − 8*( |
| )7 = − |
| |
| | 2 | | 16 | |
27 mar 21:20
Ha ha ha:
A po co Janku obliczasz a1?
27 mar 22:19
Ha ha ha:
a2 * a8 = a52
27 mar 22:23
Ha ha ha:
Ech, pomagier Janek, ha ha ha
27 mar 22:25