Matematyka
andre: | | 2 | | 1 | | 1 | |
Jak doprowadzić |
| do postaci ( |
| − |
| ) ? |
| | x2−1 | | x−1 | | x+1 | |
27 mar 21:03
Blee:
| 2 | | A | | B | | A(x+1) + B(x−1) | |
| = |
| + |
| = |
| |
| (x−1)(x+1) | | x−1 | | x+1 | | (x−1)(x+1) | |
więc:
A(x+1) + B(x−1) = 2
czyli :
A + B = 0
A − B = 2
i rozwiązujesz ten układ równań
27 mar 21:05
Blee:
jeżeli jesteś jeszcze w liceum, to przyda Ci się ta umiejętność na studiach (technicznych)
27 mar 21:06
andre: Skąd wiem,że A+B=0 i A−B=2?
27 mar 21:17
Janek191:
cd.
(A + B) x + ( A − B) = 2
więc
A + B = 0 i A − B = 2
27 mar 21:25
jc: Lepiej pomyśl, jak wygląda różnica
Wtedy wynik będzie oczywisty.
27 mar 22:25