matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Aga:
Którym wyrazem ciągu a2 = −5/8n + 24 jest liczba −1 ?
27 mar 20:39
iteRacj@:
−5
skoro ciąg ma wzór a
n
=
+24
8n
to trzeba rozwiązć równanie
−5
+24=−1
8n
27 mar 20:49
Aga:
Nie umiem
27 mar 20:50
Krzysiek60:
Dobry wieczor
iteRacj@
A moze taki jest
−5
a
n
=
8n+24
Dlatego nie rozwiazuje .
27 mar 20:52
iteRacj@:
Dobry wieczór! Nie wiadomo, dlatego wpisałam. Pewnie
Aga
sprawdziła, czy to jest właściwy wzór. Ja tego nie wiem, bo mam co innego zadane.
−5n
Ładny wynik wychodzi dla
+24. I tak się można domyślać jeszcze długo.
8
27 mar 21:05
a:
ktoś ma?
29 mar 19:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick