procent
olex: lokata o wartosci 1000 zł po 2 miesiacach osiagnela, przy miesiecznej kapitalizacji wartosc
1030,23. Oblicz nominalen oporcentowanie roczne.
korzystam ze wzoru na lekcji
| | r | |
K=K0=K(1+ |
| )mn m liczba kapitalizacji czyli 2 n to liczba lat u mnie 1 r− to |
| | m | |
oprocentowanie tak mam w eszycie
| | 1 | |
1030,23=1000 (1+ |
| r)12 ?:1000 |
| | 12 | |
| | 1 | |
1,03023=(1+ |
| r)12 i co dalej |
| | 12 | |
27 mar 20:20
olex: jak połączyć we wzorze lata a miesiące?
27 mar 20:48
Blee:
czemu do
12 
skoro masz 2 miesiące
27 mar 20:57
Blee:
| | r | |
1030.23 = 1000*(1 + x)2 gdzie x = |
| |
| | 12 | |
27 mar 20:57
olex: to jest bzdura zobacz co wychodzi:
148,35312=144+24r+r
2
r
2+24r−4,35312
Δ≈24
i dalej jest głupota, albo masz na minusie albo 0
27 mar 21:14
olex: oczywiście w liczniuk "1" jest na poczatku źle, ale dobrze juz wstawilem r
27 mar 21:15
Blee:
1030.23 = 1000*(1+x)2
1.03023 = (1+x)2
1.0150025 = 1+x
x = 0.0150025
12x = 0.180030 −> r = 18%
nie wiem jak Ty liczysz
27 mar 21:41
Blee:
sprawdzenie:
r = 18% ; czyli miesięczne oprocentowanie wynosi 1.5%
1000*1.015 = 1015 (po miesiącu)
1015*1.015 = 1030,225 ≈ 1030,223
27 mar 21:44
olex: OK−dzięki wielkie, ale dlaczego mi nie wychodzi tak jak robię−gdzie mam blad mozesz wskazac?
27 mar 21:47
27 mar 21:54
olex: ok rozumiem
27 mar 21:54
Blee:
przy odsetkach konieczny jest kalkulator naukowy (logarytmy) i wtedy można liczyć
27 mar 21:54
olex: wpłacsz do banku 10000 zł na 1,5 roku, oprocentowanie w skali roku 12% kapitalizacja odsetek
co pół roku, jaki otrzymasz zysk?
czy dobrze bedzie 12%:3=4%
K=10000(1+0,04)3 tylko do której potęgi do 3? dobrze jest ?
27 mar 22:14
olex: 1248,64 zł czy mozesz to sprawdzic ?
27 mar 22:17
olex: może ktoś sprawdzić ?
27 mar 22:35
iteRacj@:
12% przez rok (= 12 miesięcy)
6% przez pół roku (= 6 miesięcy)
K=10000(1+0,06)3
27 mar 22:45
iteRacj@: pytasz do której potęgi?
1,5 roku to trzy okresy kapitalizacji a ta jest półroczna czyli do potęgi trzeciej
27 mar 22:54