warunkowe prawdo
janek: kiedy zdarzenia elementarne nie sa jednakowo prawdopodobne

jakies przyklady

bo czasami sie
unika omegi przyprawdopodobienstwie warunkowym
27 mar 20:18
Blee:
nie bardzo rozumiem Twojego ostatniego zdania
27 mar 21:02
PW: Nie "unika się omegi", lecz przyjmuje się − nieco na wyrost − że rozwiązujący rozumie jej
strukturę. Powstaje przestrzeń będąca iloczynem kartezjańskim dwóch przestrzeni: Ω=Ω1×Ω2 z
prawdopodobieństwami odpowiednio P1 i P2, na podstawie których tworzy się prawdopodobieństwo
P na Ω. Kto lubi drzewka (takie bardzo szczegółowe), widzi od razu, że istnieją zdarzenia
elementarne o różnych prawdopodobieństwach.
Spróbuj to narysować dla doświadczenie dwuetapowego:
− pierwszym etapie rzucamy kostką, jeżeli wypadnie 1 lub 6, to losujemy z urny nr 1, w
przeciwnym wypadku losujemy z urny nr 2
− w urnie nr 1 są kartki z liczbami 1, 3, 5, w urnie nr 2 − z liczbami 2, 4,6, 8.
Jakie się przyjmuje w takim doświadczeniu prawdopodobieństwo zdarzenia elementarnego (6, 3), a
jakie zdarzenia (4, 8)?
27 mar 22:51
aniabb: w warunkowym omega się zazwyczaj skraca
| | P(AnB) | | |AnB| / |Ω| | | |AnB| | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| / |Ω| | | |B| | |
27 mar 23:47
Basia: Prosty przykład zdarzeń elementarnych, które nie są jednakowo prawdopodobne:
rzucamy sześcienną kostką, która ma cztery ściany czarne i dwie białe
| | 4 | | 2 | |
Ω={c,b} ale P(c) = |
| a P(b) = |
| |
| | 6 | | 6 | |
albo rzucamy kostką taką jak zawsze z oczkami: 1,2,3,4,5,6
ale niesymetryczną czyli bardziej obciążąną przy jednej ściance (na ogół przy 6)
Ω={1,2,3,4,5,6} ale prawd. wyrzucenia 6 jest większe niż prawd. wyrzucenia 1,2,3,4 lub 5
tak oto szulerzy wygrywają w kości
27 mar 23:56
PW: Może i o to szło jankowi, ja podałem przykład dla prawdopodobieństwa całkowitego, kiedy
mamy do czynienia z dwuetapowym doświadczeniem (bez formułowania zadania), żeby pokazać
zdarzenia elementarne o różnych prawdopodobieństwach.
Zadanie mogłoby brzmieć:
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kartki z liczbą większą od 3?
Rzeczywiście przy takim zadaniu od razu stosuje się wzór na prawdopodobieństwo całkowite nie
opisując przestrzeni zdarzeń elementarnych, bo jest to za trudne dla przeciętnego ucznia i nie
jest potrzebne do uzyskania wyniku.
28 mar 00:01