trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 12 i 5 obrócono dookoła prostej
alinka: trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 12 i 5 obrócono dookoła prostej zawierającej
przewiprostokatną. oblicz stosunek objętości otrzymanej bryły do objętosci kuli w nią wpisanej
27 mar 18:36
kalinkaMaja: kalinka
kalinka
kalinka maja
27 mar 18:56
Eta:

c=13 ( z tw. Pitagorasa
Bryła składa się z dwóch stożków sklejonych podstawami o wysokości c=13
z podobieństwa trójkątów OEA i ABC ( kkk)
| | R | | a | | ab | |
to |
| = |
| ⇒ R= |
| =..... |
| | b−R | | b | | a+b | |
| | 1 | |
V(bryły)= |
| πr2*c =...... |
| | 3 | |
27 mar 19:34