matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że dla kąta alfa zachodzi równość
sinus przez cosinus:
Wykaż, że dla kąta α należącego (0
o
, 180
o
) takiego, że sinα − cosα =1/5, zachodzi równość: sinαcosα = − 12/15. Proszę o pomoc z tym zadaniem, gdyż wg moich obliczeń cosαsinα = 12/25
27 mar 18:35
Basia:
1
(sin α − cos α)
2
=
25
1
sin
2
α − 2(sin α)*(cos α) + cos
2
α =
25
1
1 − 2(sin α)*(cos α) =
25
1
1−
= 2(sin α)*(cos α)
25
24
= 2(sin α)*(cos α)
25
12
(sin α)*(cos α) =
25
I NIE MA INACZEJ
1
może miało być sin α
+
cos α =
5
12
wtedy wyjdzie −
25
27 mar 22:06