Na dziś :)
lukaszenkooooo: 1. W szufladzie są 4 pary rękawiczek. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrane
dwie rękawiczki są parą? 2. W pudełku jest 100 losów, w tym 5 wygrywające. Losujemy trzy losy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich są co najwyżej dwa losy wygrywające? 3.A i B są
zdarzeniami losowymi , takimi, że B c A, P(A)=0.8 i P(B)=0.5. oblicz a) P(AuB), b) P(A\B) 4.W
szafie jest 6 par butów. Jakie jest prawdopodobieńtwo tego, że wybrane buty sa parą ? 5. W
pudełku jest 100 losów , w tym 4 wygrywające. Losujemy trzy losy. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wśród nich jest przynajmniej jeden los wygrywający
27 mar 18:29
Blee:
I co ... jakieś pomysły
27 mar 18:36
lukaszenkooooo: W 3 zadanku w a) mi wyszło niby 0.8 i to jest do zweryfikowania jka cos
27 mar 18:39
Blee:
napisałeś wszystko 'ciurkiem' i nawet nie widziałem że to jest 5 zadań
27 mar 18:40
lukaszenkooooo: Aaa

Byłbym wdzięczny jeśli przynajmniej jedno będzie rozwiązane
27 mar 18:43
iteRacj@:

A i B są zdarzeniami losowymi , takimi, że B⊂A, P(A)=0.8 i P(B)=0.5.
oblicz a) P(AUB), b) P(A\B)
a/ P(AUB)=P(A) gdyż się zawiera B⊂A
b/ P(A∩B)=P(B) i znów dlatego że gdyż się zawiera B⊂A
stąd P(A\B)=P(A)−P(A∩B)=P(A)−P(B)
27 mar 20:06
Mila:
2)
W pudełku jest 100 losów, w tym 5 wygrywających. Losujemy trzy losy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich są co najwyżej dwa losy wygrywające?
| | | | 100*99*98 | |
|A|= | = |
| =100*33*49 |
| | | 6 | |
A− wylosowano co najwyżej dwa losy wygrywające (0 lub 1 lub 2 wygrywające)
A'− wylosowano 3 losy wygrywające
| | 10 | | 1 | |
P(A)=1− |
| =1− |
| ≈0.99 |
| | 100*33*49 | | 330*49 | |
27 mar 21:53
Mila:
1)
W szufladzie są 4 pary rękawiczek.
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrane dwie rękawiczki są parą?
A−Wylosowano parę rękawiczek
27 mar 22:01
Mila:
5)
W pudełku jest 100 losów , w tym 4 wygrywające. Losujemy trzy losy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich jest przynajmniej jeden los wygrywający.
A− wśród 3 wylosowanych losów jest przynajmniej jeden wygrywający.
A'− wylosowano tylko losy "przegrywające"
100−4=96
| | | | 96*95*94 | |
|A'|= | = |
| =32*95*47 |
| | | 6 | |
| | 32*95*47 | | 7144 | |
P(A')= |
| = |
| ≈0,88 |
| | 100*33*49 | | 8085 | |
P(A)=1−0,88=0,12
27 mar 22:10
Mila:
w (4) nie napisałeś ile butów losuje się. Jeżeli 2, to podobnie jak (1)
27 mar 22:12