Wiedząc, że tg 33 stopni =a, wyraź cos 123 stopni za pomocą a
sinus przez cosinus: Wiedząc, że tg33o =a, wyraź cos 123o, za pomocą a. [ODPOWIEDŹ: −√a2 / 1+a2
27 mar 18:15
Blee:
| | sin33 | |
tg33 = a −> |
| = cos33 |
| | a | |
z jedynki trygonometrycznej:
| | sin233 | | a2 | |
sin233 + cos233 = 1 → sin233 + |
| = 1 −> sin233 = |
| |
| | a2 | | a2+1 | |
czyli sin 33 =
√a2/(a2+1)
cos 123 = cos(90 + 33) = − sin33 = −
√a2/(a2+1)
27 mar 18:18
Blee:
ps ... UŻYWAJ NAWIASÓW
27 mar 18:19
sinus przez cosinus: Czemu w ostatniej linijce sinus jest ujemny?
27 mar 18:26