xd
nina: oblicz pole trojkata ABC jezeli A(1,1) B(9,5) C(2,4). Napisz rownanie prostej:
a)zawierającej boki AB
b) zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C
c) zawierającej środkową BE tego trójkąta
d) rownoległej do pr.AB i przechodzącej przez punkt K(7,−3)
Wyliczyłam pr.AB y=1/2 x+ 1/2 Obliczyłam pkt d) wyszło mi y= 1/2 x −6 1/2 ale mógłby ktoś
sprawdzić? i napisac b i c? z góry dzięki
27 mar 16:48
Blee:
b) prostopadla do prostej z punktu (a) przechodzaca przez punkt C
27 mar 16:50
Blee:
(c) wyznaczasz wspolrzedne srodka odcinka AC. Wyznaczasz prosta przechodzaca przez tenze
wyznaczony punkt i punkt B
27 mar 16:51
Blee:
Proste dobrze wyznaczone
27 mar 16:52
Janek191:
Wzór na pole Δ :
→ →
P = 0,5 I det ( AB, AC ) I
27 mar 18:06
Blee:
albo bardziej 'początkowy' sposób poradzenia sobie więc rysujemy trójkąt, 'obudowa'
prostokątna.
PΔ = P▭ − (PΔ1 + PΔ2 + PΔ3)
gdzie mamy pola trójkątów prostokątnych do wyliczenia
27 mar 18:16