Rozwiąż
colo: Większą z dwóch liczb spełniających równanie x2+5x+6=0 jest liczba:
a) −6
b) −1
c)−2
d)−1
8 lut 16:51
Piotr :
8 gru 08:14
Piotr : Proszę o pomoc jak mogę to rozpisać
8 gru 08:25
Piotr : Większą z dwóch liczb spełniających równanie x2+5x+6=0
8 gru 08:26
ABC:
x
2+5x+6=x
2+3x+2x+6=x(x+3)+2(x+3)=(x+3)(x+2) tak możesz rozpisać archeologu
8 gru 08:29
Jolanta: x
2+5x+6=0. ax
2+bx+c=0
Możesz policzy Δ i x
1 i x
2
Δ=b
2−4ac=5
2−4*1*6=25−24=2
√Δ=1
A teraz postać iloczynowa a(x−x
1)(x−x
2)
1*(x−(−3))(x−(−2))=(x+1)(x+3)
8 gru 13:56
Jolanta: Mieliśmy policzone x−1=−3. x2 =−2 czyli większa jest −2
8 gru 13:58