Rozpatrujemy wszystkie walce wpisane w stożek.
Hesoyam:
Rozpatrujemy wszystkie walce wpisane w stożek, którego powierzchnia boczna jest wycinkiem koła
o promieniu R i kącie środkowym 240(stopni). Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca,
którego objętość jest największa. Wyznacz stosunek objętości otrzymanego walca do objętości
stożka.
27 mar 16:44
Hesoyam: :(
27 mar 21:44
Eta:
| 240 | | 2πr | | 2 | | √5R | |
| = |
| ⇒ r= |
| R to H=√R2−r2= |
| |
| 360 | | 2πR | | 3 | | 3 | |
wymiary walca : a−− dł. promienia podstawy , b −− dł. wysokości
z podobieństwa trójkątów
| r−a | | r | | R√5 | | a√5 | |
| = |
| ⇒.................. b= |
| − |
| |
| b | | H | | 3 | | 2 | |
V
w=πa
2*b
V
'(a).....
V
'(a)=0 ⇒ −9a
2+4Ra=0 ⇒ a=4R/9 to b=............
........... określ czy to jest maximum ................
dokończ ..........................
......................
27 mar 23:34