zad
adam: Ile jest liczb naturalnych siedmiocyfrowych w których występuje dokładnie 3 razy cyfra 1 oraz 2
razy cyfra 2?
27 mar 15:05
PW: Na pierwszym miejscu (cyfra milionów) występuje cyfra ze zbioru
{3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
− jest 7 możliwości.
Na pozostałych 6 miejscach − dowolna permutacja cyfr, w której 1 powtarza się 3 razy i 2
powtarza się 2 razy. Takich permutacji jest
(wybieramy trzecią cyfrę na 8 sposobów ze zbioru {0, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} i liczymy permutacje
z powtórzeniami).
Odpowiedź:
27 mar 15:24
ite:
dlaczego na pierwszym miejscu nie może stać jedynka lub dwójka?
27 mar 15:30
PW: O licho, sknociłem. Dziękuję za czujność. Trzeba poprawić, może to zostawimy adamowi?
27 mar 15:36
ite:
na pewno adam chciałby taż mieć swój udział w rozwiązaniu
27 mar 15:37
PW: .. ale to nie da się tak prosto poprawić, można powiedzieć że moje rozwiązanie jest tylko
"kawałkiem" rozwiązania.
Jak masz siły, to pokaż, ja coś słabo się czuję.
27 mar 15:42
ite: zaraz wpiszę swoje ale sprawdź koniecznie
27 mar 16:01
ite:
najpierw obliczam wszystkie możliwe ciągi siedmiu cyfr z trzema jedynkami i dwiema dwójkami
| |
− wybieram miejsca dla trzech jedynek |
| |
| |
− wybieram miejsca dla dwóch dwójek |
| |
8*8 − na tyle sposobów umieszczam cyfry inne niż 1 i 2 na dwóch pozostałych miejscach
teraz odrzucam ciągi zaczynające się od zera, nie tworzą liczb siedmiocyfrowych
| |
− wybieram miejsca dla trzech jedynek spośród sześciu miejsc |
| |
| |
− wybieram miejsca dla dwóch dwójek z pozostałych trzech |
| |
8 − na tyle sposobów umieszczam cyfry inne niż 1 i 2 na ostatnim miejscu
27 mar 16:13
Satan: A ja spróbowałem rozbić na przypadki:
| | | | |
1) na pierwszym miejscu mamy liczbę różną od 0, 1 i 2. Wtedy mamy: 7 | 8 |
| | |
| | | | |
2) na pierwszym miejscu mamy 1. Wtedy: 1 | 82 |
| | |
| | | | |
3) na pierwszym miejscu mamy 2. Wtedy: 1 | 82 |
| | |
| | 6 * 5 * 4 | | 3 * 2 | |
1) 7 * |
| * |
| * 8 = 7 * 2 * 5 * 2 * 3 * 8 = 3360 |
| | 3 * 2 | | 2 | |
| | 6 * 5 | | 4 * 3 | |
2) 1 * |
| * |
| * 64 = 3 * 5 * 2 * 3 * 64 = 5760 |
| | 2 | | 2 | |
| | 6 * 5 * 4 | |
3) 1 * |
| * 3 * 64 = 2 * 5 * 2 * 3 * 64 = 3840 |
| | 3 * 2 | |
Suma: 3360 + 5760 + 3840 = 12960
Ale sposób P{ite} jest ciekawszy
27 mar 16:40