napełnienie zbiornika
Patrycja: do zbiornika o pojemność 21 m3 prowadzą dwie rury. pierwsza napełnia zbiornik w 6 godzin,
a druga 4 godziny. W jakim czasie zostanie napełniony zbiornik przez obie rury?
27 mar 14:42
Blee:
6x = 21 −> x (czyli ile w ciągu godziny napełnia pierwsza rura)
4y = 21 −> y (czyli ile w ciągu godziny napełnia druga rura)
(x+y)*t = 21 −> t (szukana wartość)
27 mar 14:43
PW: Pierwsza nalewa
druga
Razem dostarczają
| | 21 | | 21 | | m3 | | 10 | m3 | |
( |
| + |
| ) |
| = 21. |
|
| . |
| | 6 | | 4 | | h | | 24 | h | |
| | 24 | |
Widać więc, że po upływie |
| h w zbiorniku będzie 21 m3 (pełno). |
| | 10 | |
27 mar 14:52