Prosze o szybka odpowiedz
Siwy: Oblicz pole podstawy ostroslupa prawidłowego trójkątnego w którym wysokość ostroslupa ma
długość 2pierwiastek3
A wysokość ściany bocznej ma długość pierwiastek13 krawędź boczna nachylona jest do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60stopni wykonaj rysunek
27 mar 13:32
Blee:
skoro to jest ostrosłup prawidłowy trójkątny to podstawą jest trójkąt równoboczny
wysokość ostrosłupa H = 2
√3
wysokość ściany bocznej h =
√13
a −−− bok podstawy
| | a | |
( |
| )2 + (2√3)2 = (√13)2 <−−− tw. pitagorasa |
| | 3 | |
wyznacz 'a'
27 mar 13:37