CIĄGI + PLANIMETRIA
bluee: W trójkącie ABC miary kątów α,β,γ są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, zaś a,b,c −
długości boków trójkąta są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wykaż, że trójkąt ABC jest
równoboczny.
27 mar 13:17
Blee:
czyli:
| 3 | |
| (α+γ) = 180 −> α+γ = 120o −> β = 60o |
| 2 | |
i ciąg dalszy tak jak w poprzednim zadaniu, gdzie miałaś podany kąt 'środkowy'
27 mar 13:39
bluee: Dzięki.

Mam jeszcze jedno zdanie.
Znalazłam je pod tym linkiem:
https://matematykaszkolna.pl/forum/95908.html
Jednak wydaje mi się, że tam powinno być
| | a1+a2n | | a1+an | |
S2n= |
| 2n, a nie S2n= |
| 2n Mam rację  |
| | 2 | | 2 | |
Mi wyszło (q
2−1)
3=0 (rozpisałam sumy).
27 mar 13:44
Blee:
oczywiście
27 mar 13:48
bluee: To znaczy, ze tamto rozwiązanie jest błędne
27 mar 13:49
bluee: Jak się ma tego "moje" rozwiązanie ?
27 mar 13:50
Blee:
| | a1 + an | | an+1 + a2n | | a2n+1 + a3n | |
= |
| *n + |
| n + |
| n = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | an+1 + a2n − 2nr | | an+1 + a2n | | an+1 + a2n + 2nr | |
= |
| *n + |
| n + |
| n = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | an+1 + a2n | |
= 3* |
| *n = 3(S2n − Sn) |
| | 2 | |
c.n.w.
27 mar 14:08
Blee:
nie bardzo rozumiem do czego się odnosisz w sprawie (q2−1)3 = 0
27 mar 14:09