CIĄGI
bluee: Długości boków trójkąta (x,y,z) tworzą ciąg geometryczny, zaś kąt leżący naprzeciw boku
długości y ma miarę 60. Wykaż, że trójkąt o bokach x,y,z jest równoboczny.
27 mar 12:42
bluee: Już sobie poradziłam. Twierdzenie cosinusów
27 mar 12:53
Blee:
x,y,z
skoro 60
o leży na przeciw 'y' to musi zachodzić: α ≤ 60
o ≤ β (innymi słowy α i β nie mogą
być jednocześnie > 60
o, ale także jednocześnie mniejsze od 60
o −−− patrz suma kątów w
trójkącie)
czyli y będzie 'środkowym' bokiem (nie najdłuższym i nie najkrótszym)
tw. cosinusów:
y
2 = x
2 + z
2 − 2xzcos60
o
y
2 = y
2/q
2 + y
2q
2 − y
2
t = q
2 ; t≥ 0
t
2 − 2t + 1 = 0
(t−1)
2 = 0
t = 1 −> q = +/−1
ale jeżeli q = −1 to x <0 i z<0 lub y<0 <−−− niemożliwe
czyli q = 1
czyli:
x=y=z
27 mar 12:55
bluee: Dzięki
27 mar 13:15