Indukcja - wykazywanie wzorów na szeregi
aram: Stosując indukcję wykaż poprawność wzorów na sumę szeregu arytmetycznego i geometrycznego
Czy pokazałby ktoś jak to zrobić? Może być jeden szereg, drugi sam zrobię, kompletnie nie
rozumiem co tutaj trzeba robić po kolei
27 mar 12:18
jc: Zacznij od napisania wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego
i wzoru na sumę. Potem sprawdź wzór dla n=1 lub n=0 (jak wygodniej).
Pozostanie do wykazania implikacja.
27 mar 12:24
aram: a
n = a
a + (n − 1)*r
| | a1 + an | | 2a1 + (n − 1)*r | |
Sn = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
dla n = 1: S
1 = (a
1 + 0*r)*n = a
1
Teraz jak wykazać tę implikację?
27 mar 12:34
aram: | | n | |
Wiem, że Sn+1 = a1 + |
| *r |
| | 2 | |
27 mar 12:39
Blee:
2)
n = k
3) n = k+1
| | 2a1 + (k−1)r | |
Sk+1 = Sk + ak+1 = // z (2) // = |
| *k + ak+1 = |
| | 2 | |
| | 2a1 + (k−1)r | | 2ak+1 | | 2a1 + 2(k−1)r | | 2a1 + 2k*r | |
= |
| *k + |
| = |
| *k + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2a1 | | (k−1)r + 2r | | 2a1 + kr | |
= |
| (k+1) + |
| k = |
| (k+1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
27 mar 12:42