Należy udowodnić nierówność algebraiczną
maturzysta21: udowodnij ,że jeżeli a+2b≥0, to prawdziwa jest nierówność a3+8*b3≥ 2*a2*b+4*a*b2
wykonałem działania:
(a+2*b) (a2−2*a*b +4*b2) ≥ 2*a2*b+4*a*b2
(a+2*b) ≥0 i dalej ni wiem co robić proszę o pomoc.
27 mar 07:35
Blee:
x = a ; y = 2b
x+y ≥ 0 ⇒ x3 + y3 ≥ x2y + xy2 to mamy wykazac. No to jedziemy
x3 + y3 ≥ x2y + xy2
x2(x−y) + y2(y −x) ≥ 0
x2(x−y) − y2(x−y) ≥ 0
(x2 − y2)(x−y) ≥ 0
I teraz juz to dokoncz ... juz prawie jest zrobione
27 mar 08:55
jc: Dobrze zacząłeś, tylko po prawej stronie powinno być zero (poniżej zamieniłem strony).
a+2b ≥ 0
0 ≤ (a+2b)(a−2b)2 = (a2−4b2)(a−2b) = a3+8b3 − 2a2b − 4ab2
2a2b + 4ab2 ≤ a3+8b3
27 mar 09:13
maturzysta21: dziękuję za rozwiązanie zadania
27 mar 09:25
kochanus_niepospolitus:
jc ... on źle zaczął bo zaczął od rozpisania x3 + y3 = (x+y)(x2 − xy + y2) i na tym się
później zatrzymał
27 mar 09:27
jc: Masz rację.
27 mar 10:15