Ciągi
Aleks: Uczniowie pewnej szkoły zobowiązali się z okazji XX−lecia Polski Ludowej posadzić przy
drodze 1200 drzewek w pewnym terminie. Po przepracowaniu jednego dnia postanowili skrócić czas
pracy o 2 dni w ten sposób, że każdego dnia posadzą o 20 drzewek więcej niż poprzedniego.
Obliczyć, w ciągu ilu dni uczniowie wykonali zobowiązanie i o ile procent skrócili czas pracy
w stosunku do planowanego terminu.
Pomoże ktoś? Nie mogę skleić jakiegoś sensownego układu równań..
27 mar 00:45
aniabb: x drzewek y dni
xy=1200
x+(x+20)(y−3)=1200
27 mar 01:01
aniabb: źle przeczytałam

to faktycznie ciąg ma być
27 mar 01:03
aniabb:
xy=1200 ,
suma ciągu
27 mar 01:06
aniabb: x=150 y = 8
27 mar 01:06
amm: Nie mogę zrozumieć dlaczego suma ciągu jest zapisana w tej postaci
27 mar 01:14
27 mar 01:18
Aleks: Zapomnieć o tym wzorku 🤭 teraz juz wszystko jasne, dziekuje za pomoc 😀
27 mar 01:23
PW: Piękne zadanie. Jeszcze trochę, a będzie to zadanie o umarłej klasie.
27 mar 11:01
Krzysiek60: Ale nie bali sie czynow spolecznych i teraz mamay kruche topole przy drogach
27 mar 14:11