Liczby naturalne
Krzysiek60: Ile jest liczb naturalnych
a) dwucyfrowych
b) 3 cyfrowych
c) wiekszych o d 300 i jednoczesnie mniejszych od 1000
d) parzystych mniejszych od 333
e) 3 cyfrowych podzielnych przez 5
Chodzi o to jak to wytlumaczyc dziecku oprocz d bo juz wiem jak mu wytlumacze
27 mar 00:14
aniabb:
a) od 99 odejmujemy pierwsze 9 które są jednocyfrowe
b) od 999 odejmujemy pierwsze 99 które są dwucyfrowe
27 mar 00:18
aniabb:
c) od 999 (ostatnia mniejsza niż 1000) odejmujemy 300
(jakby włącznie to odejmujemy 299 bo 300 już byśmy musieli policzyć )
e) od ostatniej 995 odejmujemy ostatnią która się nie załapała 95 i dzielimy je na 5
27 mar 00:21
Mila:
a)największa dwucyfrowa− 99
9− największa liczba jednocyfrowa
99−9=90 tyle dwucyfrowych
b) 999−99=900
podobnie tłumaczysz
c) 999−300=699
albo 1000−301
Dobranoc
27 mar 00:22
Krzysiek60: Dobry wieczor

a i b juz wiem teraz jak
w e) policzyc 0 na koncu i 5 na kocu ?
27 mar 00:22
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Dobranoc
27 mar 00:24
aniabb: ale trudno będzie je liczyć jak będzie więcej

lepiej odejmować
27 mar 00:25
Krzysiek60: Tak
Aniu 
Bedzie lepiej odejmowac . Tak jak piszesz.
27 mar 00:30