Pytający:
| | | |
55=5*11 // odpada, bo | nie jest podzielne przez 11 (jedenastki z 11 i 22 z licznika |
| | |
skrócą się z 11 i 11 z mianownika)
| | | |
7 // odpada, bo | nie jest podzielne przez 7 (siódemki z 7, 14, 21, 28 z licznika |
| | |
skrócą się z 7, 14, 7, 14 z mianownika)
| | | |
143=11*13 // odpada, bo | nie jest podzielne przez 11 |
| | |
| | | |
85=5*17 // | jest podzielne przez 17 (nie występuje w mianowniku) i przez 5 (w liczniku |
| | |
mamy 5, 10, 15, 20, 25, 30, czyli możemy wyłączyć 5
7, natomiast w mianowniku 5, 10, 15, 5,
10, 15, czyli wyłączymy 5
6)
Mila:
1) 55=5*11 143=11*13 85=5*17
3) Przez co się nie podzieli?
W liczbie 30! są dwa czynniki podzielne przez 11 (11 *22)
"ulegną" uproszczeniu , zatem 55 i 143 odpadają
4) Ile czynników podzielnych przez 7?
w 30! będzie 7,14,21,28
w 15! będą 7,14 i w drugiej 7, 14 −
7 − "ulegną" uproszczeniu
pozostaje 85 już nie sprawdzam.
Sprawdzi wolfram1
http://www.wolframalpha.com/input/?i=factor+choose%5B30,15%5D
Może ktoś ma lepszy pomysł.?