symbol newtona
pro: udowodnij tożsamość
zał:
Teza:
co można z tym zrobić?
26 mar 22:47
PW: E tam, sumowanie po k do nieskończoności?
27 mar 14:37
jc: Suma kończy się na k=n, potem mamy same zera.
27 mar 14:41
jc: Lewa strona = suma elementów wszystkich podzbiorów zbioru n elementowego.
Każdy element znajdziemy w połowie podzbiorów, a więc każdy z elementów
da wkład równy 2n/2=2n−1, a ponieważ mamy n elementów,
więc razem dostaniemy n2n−1.
rysunek dla n=3
a b c
0 0 0
0 0 1
0 1 0
1 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 1
1 1 1
Ile mamy jedynek? w każdej kolumnie 4, razem 3*4.
27 mar 14:49