prawdopodobieństwo
studencik: Losujemy bez zwracania dwie liczby spośród liczb naturalnych od 1 do 10. Jakie jest
prawdopodobieństwo,
że druga liczba okaże się liczbą 5?
Czy odpowiedzią będzie:
26 mar 22:42
Krzyszfof Ibisz: Myślę, że to poprawnie jest rozwiązane.
26 mar 22:46
iteRacj@:
wylosowanie dwóch liczb, kolejność losowania ma tu znaczenie
|Ω|=10*9
A to zbiór par (1,5), (2,5),...(9,5)
|A|=9
26 mar 22:48
iteRacj@: potrzebna nam jeszcze opinia innego celebryty(ki), bo nie wiadomo, które rozwiązanie poprawne
26 mar 22:51
123: @studencik, nie 1/10 , tylko 9/10, bo bierzesz sytuację, kiedy NIE wypadnie 5.
26 mar 23:15
PW: iter@cjo, losujemy bez zwracania. Zgadzam się, że |Ω|=90, ale
A={(1, 5), (2, 5), (3, 5), (4, 5), (6, 5), (7, 5), (8, 5), (9, 5), (10, 5)}.
|A|=9
Idzie mi o zapis zbioru A − nie ma w nim pary (5, 5), za to jest (10, 5) − nie o wynik.
27 mar 10:58
ite:
@
PW dziękuję za czujne zwrócenie mi uwagi

, właśnie dzięki temu uczę się najskuteczniej.
Pamiętałam, że losowanie bez zwracania więc para (5,5) nie jest możliwa, nie liczyłam jej.
Po wysłaniu wpisu zauważyłam, że powinnam jako ostatnią wpisać parę (10,5), ale już nie
poprawiałam wpisu. Teraz widzę, że należało wymienić wszystkie liczone pary.
27 mar 12:28
PW: Można było napisać trochę "szybciej"
A={(x,5): x∊(1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10}},
ale uważam, że dla ucznia w początkowym etapie zgłębiania prawdopodobieństwa takie wypisanie po
kolei jest pożyteczne
27 mar 14:26