prawdopodobienstwo
studencik: Dwóch studentów i dwie studentki idą do kina i zajmują cztery kolejne miejsca w jednym
rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że studentki zajmą dwa ostatnie miejsca?
Czy to będzie wyglądało tak?:
|Ω|=4*3*2*1=24
A−na ostatnim miejscu 2 studentki
|A|=2*3*2*1*1=12
Proszę o pomoc, z góry dziękuję
26 mar 22:19
Hajtowy:
|Ω| = 6 możliwości
|A| = 1 sprzyjające zdarzenie
Daje nam w sumie:
26 mar 22:23
studencik: Mógłbyś wytłumaczyć skąd wziąłeś te wartości? Bo nie za bardzo rozumiem
26 mar 22:25
PW: 4 osoby, 4 miejsca − liczba możliwych zdarzeń |Ω|=4!
2 studentki zajmują ostatnie 2 miejsca − mogą to zrobić na 2!=2 sposoby. Z każdym ich
rozmieszczeniem również 2 studenci na pozostałych miejscach mogą zasiąść na 2 sposoby.
| | 4 | | 1 | |
Wobec tego |A|=2.2=4, P(A)= |
| = |
| . |
| | 24 | | 6 | |
27 mar 10:45