Graniastosłup
Sunsir:

Kąt u góry = 60°
Kąt po prawej = 30°
W podstawie trójkąt równoramienny
26 mar 21:57
Mila:
Mało precyzyjne, po co ten zielony przekrój?
Jest coś dane w nim?
26 mar 22:00
Sunsir: Tylko te kąty. W podstawie jest "a"
26 mar 22:02
Sunsir: I przekrój ten składa się z przekątnych boków i podstawy
26 mar 22:02
Sunsir: W sensie długości podstawy
26 mar 22:03
Sunsir: Ktoś się podejmie

?
26 mar 22:25
Mila:

Może przepisz treść , bo dalej nie wiem jakie są dane. Albo daj na wrzutę.
Czy kąt α w przekroju ma 60
o ?
Jaki Δ w podstawie?
26 mar 22:35
Sunsir: Niestety nie posiadam treści. Tyle zdążyłem zapamiętać z lekcji.
Tak dokładnie kąt alfa ma 60, a beta 30
26 mar 22:36
Sunsir: Trójkąt równoramienny w podstawie
26 mar 22:37
Sunsir: Umie ktoś to zrobić?
26 mar 22:44
Mila:

1)
ΔABC1− Δrównoramienny o kącie między ramionami 60⇒to jet to trójkąt równoboczny
|AB|=a to |AC1|=BC1|=a
2) ΔC1CB:
| | a | |
|CC1|= |
| =H− wysokość graniastosłupa |
| | 2 | |
3)
Podstawa ABC − Δrównoramienny
4)
| | 1 | | 1 | | a√2 | | a | |
V= |
| *a*h*H= |
| *a* |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
===========
26 mar 22:58
Areczek: Mila Jesteś najlepsza ! <3
26 mar 22:59
Mila:
No nie wiem , czy to takie dane były do zadania,
Na drugi raz popatrz co koleżanki maja w zeszycie.
26 mar 23:00
aniabb: takie .. z któregoś repetytorium nowej ery
26 mar 23:42
Mila:
Dziękuję
Aniu
Pozdrawiam.
26 mar 23:43